Αρχική Κοινωνία Εδώ τα καλά… ποδήλατα

Εδώ τα καλά… ποδήλατα

1648
0

Εδώ τα καλά… ποδήλατα

Ψηφίζω Πράκτικερ για έναν καλύτερο κόσμο

Του Αλέξη Καζαντζίδη

 

Βγήκαμε από τα Μνημόνια! Όχι επειδή το είπε ο πρωθυπουργός (η εμπιστοσύνη μας παραμένει ακέραιη), αλλά διότι επιστρέψαμε στις αγαπημένες συζητήσεις των δελτίων ειδήσεων: Απεργία στα λιμάνια = Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες, κίνδυνος για τα εμπορεύματα.

 

Όμως, για κάθε πλωτό μέσο υπάρχει και το…. δίτροχο. Δηλαδή; Μπορεί να βιώνουμε μια ζωή-ποδήλατο, χωρίς δικαίωμα στην ελπίδα -που βέβαια έρχεται-, αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Η Praktiker είναι εδώ, σκέφτεται  το καλό μας και μας διαφημίζει την εναλλακτική λύση μετακίνησης, τα νέα της ποδήλατα (όχι μάλλον για τη θάλασσα). Αυτά καλούμαστε να προτιμήσουμε, καθώς είναι ο πιο φτηνός και ασφαλής τρόπος μεταφοράς, μας βοηθούν να γνωρίσουμε την πόλη μας, είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά το κυριότερο, γιατί δεν απεργούν και δεν πρόκειται να μείνουμε μπουκάλα, σε μια μέρα απεργίας…

«Με το ποδήλατο οι απεργίες δεν σας αγγίζουν! Εάν συνηθίζετε να κυκλοφορείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σίγουρα έχετε βρεθεί πολλές φορές στην άβολη θέση να μην ξέρετε πώς να πάτε στη δουλειά σας! Βάζοντας το ποδήλατο στη ζωή σας, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πια γι’ αυτό, αφού αυτό δεν απεργεί!», γράφει χαρακτηριστικά η δεύτερη σελίδα του νέου καταλόγου της πολυεθνικής εταιρείας. (Τρέμε βαφτιστήρα Ηλιάννα, που δεν σου αγόρασα από εκεί το δώρο σου).

 

Μπορεί φυσικά να είσαι άνεργος, χωρίς δουλειά. Να μην υπάρχουν καν ποδηλατόδρομοι στην πόλη σου, για να μετακινηθείς εντός αυτής με το ποδήλατο. Να έχεις μια δουλειά που και να μη σου αφήνει δυνάμεις ούτε για να… συρθείς ως το αυτοκίνητό σου ή τη στάση του λεωφορείου. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο: να μην έχεις πρόβλημα τις μέρες που θα έχει απεργία και θες να κυκλοφορήσεις με την άνεσή σου.

 

Βέβαια, το μαγαζί γωνία μπορεί να ξεχνά πως ποδήλατο μπορεί να κάνει όποιος έχει Υγεία και ποδάρια για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Τον περασμένο Νοέμβριο,  υπήρξαν διαδοχικές  καταγγελίες για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταμίες της συγκεκριμένης εταιρείας (κυρίως μυοσκελετικά) λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στο σύστημα των ταμείων. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση λόγω εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων προστασίας (υπερβολική μεταφορά βάρους κλπ.)

Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, «αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που βάλλει ενάντια στους εργαζομένους. Πρόσφατα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και με αφορμή προσφυγή του επιχειρησιακού σωματείου, εκπρόσωπός της δήλωσε πως “το σωματείο δεν εξουσιοδοτείται να εκπροσωπεί κανέναν εργαζόμενο”».

Η «σωστή» καταναλωτική συνείδηση πάει χέρι-χέρι με τον κοινωνικό αυτοματισμό και την απανθρωπιά. Και η πυρπόληση του μυαλού συνεχίζεται. Μαζί με τη ζωή-ποδήλατο.

Προηγούμενο άρθροΑσύμμετρη κυβέρνηση συμμετρικής ευθύνης
Επόμενο άρθροΓαβρογλουγλουλογίας το ανάγνωσμα!