Αρχική Κοινωνία Ζητούνται… κήποι κρεμαστοί

Ζητούνται… κήποι κρεμαστοί

2064
0

Ζητούνται… κήποι κρεμαστοί

Ένα τραγούδι για τις εκλογές…

του Αλέξη Καζαντζίδη

 

Υπάρχει ένα τραγούδι -πάνω από 35 ετών- που ακόμα συντρίβει πολλούς όταν το ακούν, περισσότερο μάλιστα και από τον προεκλογικό ήχο της λέξης «Μητσοτάκης». Είναι το «Ερωτικό» ή αλλιώς η «Πιρόγα» των Άλκη Αλκαίου και Θάνου Μικρούτσικου.  Σε ένα άλλο υπουργείο Παιδείας, όχι των «αριστερών» κοντέινερ για νήπια (αναγκαστική επιλογή και αυτό) ή των δεξιών ιδιωτικών Πανεπιστημίων (τεφαρίκι που λείπει από την ελληνική εκπαίδευση), μπορεί να προέβλεπαν ένα τέτοιο κομμάτι με αυτούς τους στίχους να διδάσκεται από το Δημοτικό. Ένα μοντέρνο και συγχρόνως ρομαντικό σχολείο θα είχε περισώσει πολιτισμικά πολλούς μέλλοντες… ψηφοφόρους, διδάσκοντας μέσα από τις 120 λέξεις του τραγουδιού, μία σειρά  μαθημάτων: Από την Ιστορία έως τη Γλώσσα.

Η μόνη προϋπόθεση είναι, βέβαια, να βρεθεί ένα χέρι εκπαιδευτικού (ίσως και αυτού που ακόμα περιμένει να μονιμοποιηθεί) ώστε να πατήσει το «πλέι» για να ακουστεί από τα παιδιά.  Δύσκολα αυτά δεν θα συγκινηθούν, μαθαίνοντας τι σημαίνει ο στίχος «Εδώ είναι Αττική, φαιό νταμάρι κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι». Προφανώς, δεν πειράζει να μπουν και στο… γκουγκλ για να μάθουν τι είναι η «πιρόγα» (όπως και εμείς οι 30αρηδες), πριν τη δουν ίσως στα μάτια των σχεδόν 10.000 αστέγων που στέκουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Να γνωρίσουν ποιοι είναι οι «Βησιγότθοι», πότε «αρμένισαν» και πού. Να καταλάβουν τι στα κομμάτια είναι το «γλυκό νερό των Δελφών» και πιθανόν να προχωρήσουν παραπέρα.

Δεν αποκλείεται οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τι  πάει να πει «κλειδί του παραδείσου» και «καραβάνι» (όχι αυτό του προέδρου Αλέξη που… προχωρούσε αν και τα σκυλιά γάβγιζαν). Μετά ενδέχεται η αναζήτηση να «δέσει τη Μεσόγειο με σχοινιά», τώρα που αλωνίζουν στην πόρτα μας τα… σχοινιά συμφερόντων που κόβουν οικόπεδα, ΑΟΖ και κοιτάσματα. Να ακολουθήσει η «Αντιγόνη» και κυρίως πριν εξοικειωθούν οι πιτσιρικάδες μόνο με την έννοια κωμωδία, να ψάξουν μια άλλη… κοντινή λέξη του στιχουργού, τη νυχτωδία. Μήπως η νύχτα «κοπεί» από την ωδή και φωτίσει τα μυαλά των γενιών που έρθουν, ώστε, μετά το φαιό νταμάρι, να καταλάβουν τι εστί… φαιοχίτωνας. Καλό βόλι, νυν και αεί.

 

Προηγούμενο άρθροΟδηγός εκλογικού προσανατολισμού – 2019 edition
Επόμενο άρθροΗ επανάσταση ενός φιλελεύθερου #1