Αρχική Κόσμος Προσεχώς… Λώρενς της Αραβίας

Προσεχώς… Λώρενς της Αραβίας

1899
0

AKlorens4

Προσεχώς… Λώρενς της Αραβίας

Του Αλέξη Καζαντζίδη

Είναι η εποχή που ακόμα μας πετάγονται τα μάτια έξω. Μπορούμε και μιλάμε για νέους φόρους, «ξεπούλημα» (όρος της Νέας Δημοκρατίας, πλέον) δημόσιας περιουσίας, μετανάστευση, ανεργία. Τον περασμένο κατέβασε ρολά η εταιρεία «Ηλεκτρονική», σήμερα βάζει λουκέτο ένα μαγαζί της γειτονιάς, αύριο ίσως κλείσουν τηλεοπτικά κανάλια (κάποιοι εδώ ενδεχομένως να  πανηγυρίζουν, λες και υπάρχουν καθαροί και βρόμικοι και άνεργοι). Ωστόσο, μέχρι να δούμε πόσο βαθιά έχει μπει το κεφάλι μας στον δικό μας γύψο, διαβάζουμε, έξω από τα… τείχη, την αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, η οποία έχει ως εξής:

«Η εταιρεία Petromanas Energy Inc, μια μικρή καναδική εταιρεία, πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλβανία στο τοπικό υποκατάστημα της Shell για 45 εκατομμύρια δολάρια. Το ενδιαφέρον της πολυεθνικής τράβηξαν τα αποτελέσματα των εξορύξεων στο πεδίο Shpiragu, στη νότιο Αλβανία. Αρχικά η Shell, το 2012, είχε προβεί σε αγορά του 50% των μετοχών και το 2013, αύξησε τη συμμετοχή της στο 75%. Μετά την ανακάλυψη ελαφρού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, η εταιρεία συμφώνησε στην αγορά και του υπόλοιπου ποσοστού των Καναδέζων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της χώρας, η Shell δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία περίοδο χαμηλών διεθνών τιμών, αναδεικνύοντας την προοπτική του αλβανικού τομέα υδρογονανθράκων…».

AKlorens3

 

«Όταν μια εταιρεία αποκτά το 100% των μετοχών και την επιχειρησιακή ευθύνη, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές όπου η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή, μπορούμε μόνο να είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον», είπε ο κ. Γκικνούρι στο Reuters. «Ετσι, η Petromanas προχωρά και σε εκκαθάριση των δραστηριότήτων της στην Αλβανία, σχεδιάζοντας να επιστρέψει περίπου…  43 εκατομμύρια δολλάρια στους μετόχους της», μετέδωσε η ιστοσελίδα Energypress.

Ενα κουβάρι  ανταγωνισμών και αντιθέσεων: διεθνείς κολοσσοί, επιχειρηματικοί όμιλοι των γειτόνων και «δικοί μας», πλουτοπαραγωγικές πήγες στο Ιόνιο, ελληνική προκήρυξη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο πέλαγος. Και όμως, τα Τίρανα υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καμία πράξη που αφορά έρευνα και εκμετάλλευση δεν πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών. Τόμπολα.

AKlorens1

 

Συμφέροντα κρατών και όχι ανθρώπων; Πιθανόν. Πιθανότατα, όμως, παλιές ιστορίες που προτιμότερο είναι να μην επαναληφθούν.  Ως τότε, εμείς θα αναρωτιόμαστε τι καλό μπορεί να συμβεί εντός και εκτός συνόρων. Η στήλη δεν μπορεί να δώσει απάντηση για την κατάσταση της χώρας. Ίσως μόνο ο ποιητής που αναφωνούσε: Δεν κλαίω γι’ αυτά που μου ’χεις πάρει, γι’ αυτά που μου ’χεις αρνηθεί…

AKlorens2

Υ.Γ.: Τα σκίτσα είναι από τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Γελοιογραφίας που έγινε στο Ναύπλιο

Προηγούμενο άρθροΗ Δευτέρα Παρουσία της Πρώτης Φοράς Αριστεράς
Επόμενο άρθροΤο ξανθό γένος θα μας σώσει