Αρχική Κόσμος Πειραγμένα πειράματα

Πειραγμένα πειράματα

1989
0

AKkour1

Πειραγμένα πειράματα

Σεμπάστιαν Κουρτς: το νέο φυντάνι της αυστριακής πολιτικής

του Αλέξη Καζαντζίδη

Αφήνουμε πίσω μας ανοιχτές τις μεγάλες τρύπες. Έτσι, όταν μας σπρώχνουν και πέφτουμε μέσα σε αυτές, καμωνόμαστε τους ανήξερους. Η Ενωμένη Ευρώπη έμοιαζε χρόνια τώρα Ενωμένα… συμφέροντα, η οποία ελάχιστη σχέση είχε με τους λαούς, πριν ακόμα από την εποχή  που κόβονταν σε κομματάκια χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία. Τα τελευταία χρόνια, επί αριστερής διακυβέρνησης  ήρθε μπροστά μας με βία το προσφυγικό. Πρώτα,  έγινε μπόλικη συζήτηση κουτσομπολίστική φθηνή και επιδερμική, στο πνεύμα «άνθρωποι λιάζονται στην Αθήνα», σαν να είναι το μεταναστευτικό  ένα θέμα που μπορούμε να το βλέπουμε όπως ένα παιχνίδι στην τηλεόραση. Έπειτα, φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν σύνορα κρατών. Ποιος, άραγε, θυμάται την Ειδομένη;

 

Απορροφημένοι ίσως από τις γερμανικές κάλπες, κοντεύαμε να ξεχάσουμε άλλες εκλογές, στην Αυστρία, που πέρυσι μας έκαψε τη γούνα στο προσφυγικό. «Μητέρα» της κρίσης με τις εγκλωβισμένες ψυχές στην Ελλάδα ήταν η αυστριακή κυβέρνηση. Τώρα απειλεί με ακόμη σκληρότερη τακτική, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο από την Τουρκία.

AKkour3

 

 

«Κάναμε πολύ καλά που κλείσαμε τον Βαλκανικό Διάδρομο και θα δώσω μάχη για να κλείσει και ο Μεσογειακός Διάδρομος», δήλωνε λίγο πριν από την επικράτησή του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεανίας πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος.

 

Ο ίδιος είναι μόλις 31 χρόνων και γίνεται ο νεότερος κυβερνήτης στην Ευρώπη κι ας είναι σε ανοιχτό δίαυλο (;) με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, που έχει ρετουσάρει τη βιτρίνα του. Ο  Κουρτς, άλλωστε, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών μόλις στα 27 και ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σε επιθέσεις κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό «laissez-passer» του 2015-16.

 

Το κυβερνητικό του πρόγραμμα δεν προβλέπει μόνο κλείσιμο των χερσαίων/θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε., αλλά και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες – ακόμη και Ευρωπαίους πολίτες. Ο Κουρτς υπόσχεται να κλείσει τους ισλαμικούς παιδικούς σταθμούς στην Αυστρία ώστε «να μη δημιουργούνται παράλληλες κοινωνίες», ενώ ανάγκασε τον Σοσιαλιστή απερχόμενο καγκελάριο, Κρίστιαν Κερν, να ενστερνιστεί την ατζέντα του. «Κάθε πολίτης πρέπει να σέβεται τους νόμους», έλεγε συγκαταβατικά ο τελευταίος σε προεκλογικό σποτάκι, απευθυνόμενος στον θαμώνα ενός μπαρ.  «Αν και μη… ρατσιστής», λέει ότι φοβάται για τη χώρα του και θεωρεί απαράδεκτο να κυκλοφορούν γυναίκες με μπούρκα στη Βιέννη.

Η Ευρώπη που έρχεται (ή μάλλον ξαναήρθε), μοιάζει και με την Αυστρία:  Νέος ηγέτης με… μπούργκα τα νιάτα για τον υπέργηρο ρατσισμό που κουβαλούν στο κεφάλι οι καιροί μας.

 

AKkour2

Προηγούμενο άρθροΣε αναζήτηση φύλου
Επόμενο άρθροΣκελετοί στη ντουλάπα