Αρχική Πολιτική Δεν πεθαίνουν τα φαντάσματα

Δεν πεθαίνουν τα φαντάσματα

1559
0

AKkotzias1

Δεν πεθαίνουν τα φαντάσματα

Του Αλέξη Καζαντζίδη

Eχουν αρχίσει για τα καλά οι κοπές της πίτας. Το έθιμο ανά χώρο, σπίτι, σύναξη, σωματείο πάει πίσω-πίσω, για να φτάνει έως τα τέλη του Γενάρη. Κάποιοι κάνουν και αγώνα δρόμου, ώστε να τα έχουν καταφέρει πριν τουλάχιστον τελειώσει ο πρώτος μήνας του χρόνου. Ένας από αυτούς είναι ο υπουργός των Εξωτερικών.
Όταν κόβονται επίσημες πίτες, βοηθάει να είναι ανοικτά τα αυτιά, για να «πιάνουν» όσα λέγονται μέσα στη χαλαρή ατμόσφαιρα των κοσμικών εκδηλώσεων. Και συχνά ακούγονται πράματα και θάματα. Ο περί ου ο λόγος, κ. Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε να πει διαφορά εθνικοαπελευθερωτικά, ότι «θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του τόπου». Και εδώ έρχεται το… big picture, ήτοι η μεγάλη εικόνα, όταν ο ίδιος μίλησε ως εξής (στην παρένθεση διακριτικά σχόλια):

AKkotzias3

«Εμείς στον χρόνο που πέρασε και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε, είχαμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ξαναβάλαμε (και εμείς μαζί) τη χώρα (ταυτίζονται πατρίδα, χώρος και ο πολύς λαός από κάτω) στη Μέση Ανατολή (Ερμπίλ, επενδυσούλες, Μοσούλη, Κεμάλ) και στα Βαλκάνια (Πώς άραγε; Διά του φράχτη;) αναπτύσσουμε συμμαχίες (μπίζνες και φράγκα), αναπτύσσουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική («την καλησπέρα μου στα ιδανικά σας») και την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις δράσεις που συνδέονται με την ΕΕ (η επιτυχία της Συρίας). Παίρνουμε πρωτοβουλίες από τα Σκόπια (Όντως, οι γείτονες αναβαθμίστηκαν σε σοβαρό κράτος μέσω προσφυγικού) μέχρι το ζήτημα των εγγυήσεων για την Κύπρο (Φοβού μπιλιετάκι με το Κυπριακό). Έχουμε αναπτύξει πολλούς τομείς διπλωματίας, από τη διπλωματία των πολιτών μέχρι τη θρησκευτική διπλωματία. Ο χρόνος που έρχεται θα έχει πολλές επιτυχίες για όλους μας. (Στοιχηματίζει, μήπως, κανείς, ότι πάμε για τζακ ποτ και θα βγούμε χαμένοι στα εθνικά θέματα;)».

 

AKkotzias2

 

Ο ΥΠΕΞ παραδέχθηκε, πάντως, «τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας», γι’ αυτό: «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας: η κάθε πρόταση, η κάθε νομική τοποθέτηση σε πολλές διευθύνσεις, όλα τα μικρά και καθημερινά, μπορούν να είναι πολύ σημαντικά και να συμβάλλουν στο μέλλον της χώρας».

 

AKkotzias5
Ή όπως έλεγε ο στιχουργός, «μαύρα ρημάδια ένα γύρω μου κοιτώ, μέσα στην άραχνη ζωή μου και τη στείρα». Ας έχει. Καιρό τώρα μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μένοντας απ’ έξω. Θα κάτσουμε να την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Καλή χρονιά και όλα τα υπόλοιπα θα μοιάζουν οδοντόπαστες…

AKkotzias4

Προηγούμενο άρθρο2015: κάθε πέρσι και καλύτερα
Επόμενο άρθροΠροσοχή! Καλικυριακάντζαροι!