Αρχική Κόσμος Μπλέξαμε…

Μπλέξαμε…

2005
0

AKblexame4

Μπλέξαμε…

Του Αλέξη Καζαντζίδη
Θα είναι είδηση, όσο διατηρούμε το δικαίωμα να εντυπωσιαζόμαστε με έννοιες όπως η απανθρωπιά, η στυγερότητα και το κατ’ ευφημισμόν ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η κυβέρνηση της Δανίας, στo πνεύμα των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατάσχεση κάθε τιμαλφούς αντικειμένου, άνω των 3.000 κορώνων (περίπου 400 ευρώ), οποιουδήποτε πρόσφυγα φτάνει έως εκεί. Θα του επιτρέπεται να κρατάει μόνο ένα κινητό, έναν φορητό υπολογιστή, ένα ρολόι και τη βέρα τυχόν γάμου του. (Συμπτωματική η όποια ομοιότητα με τη λεηλασία των περιουσιών των Εβραίων από τους Ναζί).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας προασπίστηκε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, την κυβερνητική επιλογή, υποστηρίζοντας πως «τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθεί το κόστος των προσφύγων». Άλλωστε, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που είναι επικεφαλής του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, θεωρεί «φυσιολογικό οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους, εφόσον έχουν τα μέσα». «Είναι απαράδεκτο για τους Δανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που μεταφέρουν μαζί τους πλούτο. Αυτοί που φεύγουν από τις χώρες τους είναι οι εύποροι, γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν τους διακινητές (!)», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης των Συντηρητικών.

AKblexame3
Τον Οκτώβριο, η Κοπεγχάγη πλήρωσε για να δημοσιευτούν διαφημιστικές καταχωρίσεις σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου, προειδοποιώντας τους επίδοξους πρόσφυγες ότι λαμβάνει μέτρα για την περικοπή των επιδομάτων των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Δανίας, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα διπλασιάστηκε το 2014 συγκριτικά με το 2013, από 7.557 σε 14.815 (κυρίως υπήκοοι Συρίας και Ερυθραίας). Από τις 14.815 αιτήσεις εγκρίθηκαν λιγότερες από τις μισές.
Το νομοσχέδιο – νταμπλάς πρόκειται να συζητηθεί από το δανέζικο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ήδη ένας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα και θα ενταχθεί στο Κοινωνικό- Φιλελεύθερο κόμμα. «Με κάνει να απορώ αλλά και να ανησυχώ, καθώς οι Δανοί πολίτες δεν έχουν αντιδράσει και τόσο οργισμένα, αρκετοί πολίτες δεν έχουν αντιταχθεί στα κυβερνητικά σχέδια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστά. Δε μπορεί να είναι σωστό να πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα κατάσχουν ακόμα και τα τελευταία αντικείμενα αξίας που τους έχουν απομείνει και (μαζί) το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας από τους πρόσφυγες όταν φθάνουν στη Σκανδιναβία», δήλωσε ο ίδιος.

AKblexame2
Πάντως, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ένα κείμενο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και τιτλοφορείται «Όχι στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών». «Η διαφυγή από βάναυσα και ολοκληρωτικά καθεστώτα μαρτυρά τη λαχτάρα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν σε μια πιο φιλόξενη κοινωνία. Να αρνηθούμε την υποδοχή των αιτούντων άσυλο υπό το ίδιο ολοκληρωτικό πνεύμα», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων. Στην υπουργό Ενσωμάτωσης δεν άρεσαν τα σχόλια των ξένων μέσων ενημέρωσης και έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «οι επικρίσεις αυτές δεν δικαιολογούνται». Ο πρωθυπουργός, δε, εξέφρασε τη λύπη του για «τη λανθασμένη (sic) εικόνα» που προβάλλεται για τη Δανία, για να έρθει ο πρώην μεγάλος ραβίνος της χώρας, να πει ότι η κυβέρνηση εξ αρχής παρουσίασε στρεβλά το σχέδιό της, ανέφερε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Πλέον ο εκμαυλισμός γίνεται με το γάντι. Μία θεάρεστη προσφυγική πολιτική που συνειρμικά μόνο μοιάζει με «Νταχάου». Τα «Άουσβιτς» τα ξεπεράσαμε. Δεν υπάρχει κυκλώνιο Β, τη …δουλειά την κάνει το νερό του Αιγαίου, με πάνω από 3.500 πνιγμένους. Αυτοί θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη συμφορά που ζει (ώσπου να γίνουμε Δανία του Νότου) και θα προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδας μας. Στοιχειώδες ζήτημα ανθρωπιάς και ωφελιμισμού θα ήταν μην να έχουμε σχέση με αυτήν την αθλιότητα. Όρσε, Ευρώπη!

AKblexame1

Προηγούμενο άρθροΤα παιδιά των ΜΚΟ
Επόμενο άρθρο2015: κάθε πέρσι και καλύτερα