Αρχική Κόσμος Στα πρόθυρα του… παραθύρου

Στα πρόθυρα του… παραθύρου

1953
0

dis1

Στα πρόθυρα του… παράθυρου

του Αλέξη Καζαντζίδη

Μπορείτε να διαβάσετε μία είδηση για να τρυφερέψετε εν μέσω κλειστών τραπεζών και να αισθάνεστε περισσότερο περήφανοι: Πρώτοι μεταξύ των ομοίων τους είναι οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία μετείχε η ελβετική τράπεζα UBS. Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (παρακαλώ), η μέση περιουσία των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων είναι 5,7 δισ. δολάρια, έναντι μόνο… 4,7 δισ. που είναι των Αμερικανών (κακόμοιρων) και 3,2 των Ασιατών. (Πλέμπα, σιγά, μη μας τη βγουν αυτοί. Τρίτος κόσμος από μια άλλη σκοπιά, σε… πλούτη).

 

corruption

Για να μην είμαστε άδικοι η ανάλυση, έχει ακόμα πιο ελπιδοφόρο τίτλο «Δισεκατομμυριούχοι: Οι αρχιτέκτονες του μεγάλου πλούτου», αφορά 1.300 άτομα που αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πλούτου! Στην πρόσφατη ιστορία, η δημιουργία πολλών κερδών ήταν προνόμιο των λίγων: Η έκθεση διαπίστωσε ότι 917 αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι δημιούργησαν πάνω από 3,6 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις το 23% των δισεκατομμυριούχων έγιναν δισεκατομμυριούχοι κάτω από 30 χρονών ενώ το 68% των δισεκατομμυριούχων έγιναν πάμπλουτοι μετά τα 40.
«Αυτή τη περίοδο, ζούμε σε μια εποχή ευκαιριών και ταχείας δημιουργίας πλούτου, παρόμοια με τη χρυσή εποχή του τέλους του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, όταν η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδήγησε στο πρώτο κύμα της καινοτομίας στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε στέλεχος της UBS.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων είναι άνω των 60 ετών και έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, με στόχο προφανώς το κληροδότημα. Σκέφτονται δηλαδή την συνέχεια των οικονομικών αυτοκρατοριών που έχουν δημιουργήσει (κορακοζώητοι).
Οι δισεκατομμυριούχοι της Ασίας είναι γενικά νεότεροι από δισεκατομμυριούχους σε άλλα μέρη του πλανήτη, που έχουν μέση ηλικία 57 ετών, ή 47% στην Ευρώπη. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό 25% μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια Υπάρχει και ένδοξο παρελθόν) σε σύγκριση με 8% στις ΗΠΑ και 6% στην Ευρώπη.
Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την φιλανθρωπία (πολύ ευχάριστο αυτό), την υποστήριξη της εκπαίδευσης, την υγεία και διάφορα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ειδικότερα, έχουν την τάση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρέχουν, μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω των δωρεών τους. Για παράδειγμα, πάνω από 100 δισεκατομμυριούχοι έχουν ενταχθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Bill Gates «Giving Pledge».

06 Jun 2006, New York City, New York, USA --- George Soros speaks at a Security and Peace Initiative conference   sponsored by the Center for American Progress and The Century   foundation, Essex hotel in New York on June 6, 2006. Soros heads Soros Fund Management and is the founder of the Open Society Institute. Soros's new book "The Age of Fallibility: Consequences of the War on Terror" comes out on June 15th. --- Image by © James Leynse/Corbis

Ενώ τα μέλη της μικρής ομάδας των δισεκατομμυριούχων εμφανίζουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά -δηλαδή έξυπνες ιδέες, μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων- υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καλύπτει το 30% των δισεκατομμυριούχων. Ο πλούτος ανά δισεκατομμυριούχο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι 4,5 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, οι ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι σε ποσοστό 49,5% και της Ασίας 20% είναι αυτοδημιούργητοι και προέρχονται από ευρείς τομείς κατανάλωσης (ε, τότε αλλάζει). Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι τελευταίοι επιλέγουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους (60%), ενώ το ένα τρίτο (30%) πουλάει μέρος των επιχειρήσεων τους και το 10% πουλάει το 100% των εταιριών.
Φαίνεται ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα επιτελεία της των… εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδουν όντως καρπούς. Για τους εργαζόμενους -πόσο μάλλον τους ανέργους- αυτές οι πρωτιές δεν μεταφράστηκαν ποτέ σε βελτίωση της ζωής τους. Ο πλούσιος δεν φτιάχνεται ούτε με προσκυνήματα ούτε με θάματα. Αντε, και καλό βόλι…

 

Credit House of Cards

Προηγούμενο άρθροΈνα ματς που δεν θα παρακολουθήσουμε
Επόμενο άρθροΜένουμε Πασόκ