Αρχική Κόσμος Η άλλη από του… Αδώνιδος Ευρώπη

Η άλλη από του… Αδώνιδος Ευρώπη

1898
0

000ab427-642

Η άλλη από του… Αδώνιδος Ευρώπη

Του Αλέξη Καζαντζίδη
Υπάρχουν και εξαιρετικά φωτεινές ειδήσεις, τέτοιες που να παίρνει κάποιος κουράγιο και μία βαθιά αναπνοή. H Γερμανίδα παιδίατρος Ίνγκεμποργκ Σιλμ-Ράποπορτ, ηλικίας 102 ετών, παρέλαβε επίσημα το διδακτορικό της, το οποίο την είχαν εμποδίσει να πάρει το 1938 οι ναζί λόγω της εβραϊκής της καταγωγής, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου.
«Η κυρία Ίνγκεμποργκ Σιλμ-Ράποπορτ παρέλαβε επίσημα το δίπλωμά της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ (UKE)» γνωστοποίησε η κλινική σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι η Ράποπορτ είναι πιθανόν η πλέον ηλικιωμένη στον κόσμο που αποκτά διδακτορικό τίτλο. Η Σιλμ-Ράποπορτ είχε σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Αμβούργου και είχε εργαστεί ως ειδικευόμενη ιατρός στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο της πόλης το διάστημα μεταξύ 1937 και 1938, μια περίοδο κατά την οποία εκπόνησε τη διπλωματική της διατριβή με θέμα τη διφθερίτιδα. Ωστόσο δε μπόρεσε ποτέ να υποβάλει και να παρουσιάσει τη διατριβή της και επομένως να λάβει το διδακτορικό της καθώς η εθνικοσοσιαλιστική διοίκηση του πανεπιστημίου «εφαρμόζοντας τους φυλετικούς νόμους που βρίσκονταν σε ισχύ» εκείνη την εποχή την εμπόδισε «λόγω της εβραϊκής της καταγωγής» εξήγησε το UKE.

 

BN-IK101_GEREXA_FR_20150513114822

Την 15η Μαΐου, σε ηλικία 102 ετών, πέρασε με επιτυχία την προφορική αυτή εξέταση ενώπιον μιας τριμελούς επιτροπής καθηγητών που ήρθαν ειδικά από το Αμβούργο και την επισκέφθηκαν στο διαμέρισμά της στο Βερολίνο. «Έπειτα από περίπου 80 χρόνια, τελικά καταφέραμε (…) να αποκαταστήσουμε ένα μικρό μέρος της αδικίας, αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση» δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, Μπούρκχαρντ Γκέκε στην τελετή απονομής του διπλώματος.

 

-rapoport

Η Ίνγκεμποργκ είχε γεννηθεί το 1912, έφυγε το 1938 για τις ΗΠΑ. Εκεί έγινε παιδίατρος και γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, Σάμουελ Μίτζα Ράποπορτ (που πέθανε το 2004), με τον οποίο απέκτησαν 4 παιδιά. Το 1952 λόγω του κλίματος που είχε δημιουργήσει ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι με το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον κάθε ενδεχόμενου υποστηρικτή του σοβιετικού μπλοκ, η Ράποπορτ, που ήταν κομμουνίστρια, όπως άλλωστε και ο σύζυγός της, επέστρεψε στη Γερμανία – στο ανατολικό τμήμα της. Το 1969 η Σιλμ Ράποπορτ ιδρύει, στο νοσοκομείο της Φιλανθρωπίας, την πρώτη έδρα νεογνολογίας στη Γερμανία.

Σήμερα ζει στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στην πρώην ανατολική Γερμανία και τα κατάφερε, πεισματάρα, στα 102 της χρόνια να πάρει αυτό που της στέρησαν οι ναζί. Τελικά πολεμιέται ο φασισμός… χωρίς να γίνεσαι μετανάστης μετά πτυχίων στα ξένα ή καλόγρια που παίρνει τα βουνά.

 

Psorokostena300rapoport

Προηγούμενο άρθροΠασόκ: Ανακατατάξεις στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο
Επόμενο άρθρο«Ευρωπίστας»: ο νέος πονοκέφαλος της επαναστατικής κυβέρνησης