Αρχική Κόσμος Μπερδεμένοι Καιροί

Μπερδεμένοι Καιροί

2323
0

AKtrump1Μπερδεμένοι καιροί

Τραμπ: Πλανητάρχης επιπέδου και… πχιότητας!

του Αλέξη Καζαντζίδη

Μέρος της γοητείας του, λένε, είναι ότι μιλάει απλά! Μιλάει, μάλλον, λιγάκι χρυσαυγίτικα, με μία ψευτομαγκιά δήθεν λαϊκή. Έκανε, λοιπόν, μία έρευνα το πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ που ασχολήθηκε διεξοδικά με τις ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ, συγκρίνοντάς τες με άλλες πρώην προέδρων της χώρας, αλλά και συνυποψηφίων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η δομή των λόγων του Μπαράκ Ομπάμα, της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς κατατάσσονται σε επίπεδο Γυμνασίου, ενώ άλλοι τρεις πολιτικοί της λίστας ανεβαίνουν στο επίπεδο «λυκείου». Ο πιο ισχυρός ηγέτης στην Γη αυτή, την στιγμή μιλά, όμως, σαν ένα παιδί που πηγαίνει στο Δημοτικό!

Το χαμηλό γλωσσικό επίπεδο του 45ου προέδρου των ΗΠΑ δεν εκπλήσσει, έγραφε το Εuronews, καθώς σε όλες του τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις, επαναλαμβάνονται λέξεις, «πετάγεται» από το ένα θέμα στο άλλο (δεν ξέρει τι λέει) και αφήνει τις προτάσεις του στη μέση: Από το ζήτημα των πυρηνικών πηγαίνει στον θείο του από το Οχάιο. Κάποιοι, όμως, επισημαίνουν πως αυτός είναι ο λόγος που κέρδισε μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού εκλογικού σώματος:  Επειδή χρησιμοποιεί μια γλώσσα που οι περισσότεροι καταλαβαίνουν καλά. Αυτοί που συναντούν όμως την μεγαλύτερη δυσκολία με τις ομιλίες του  Τραμπ, δεν είναι άλλοι από τους μεταφραστές και τους διερμηνείς. Το «παιδικό» ύφος των ομιλιών του δεν κάνει εύκολη τη ζωή τους. Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα πραγματικό εφιάλτη, και όχι μόνο στις περιπτώσεις που ο Ρεμπουπλικανός χρησιμοποιεί σεξιστικό φρασεολόγιο. Για παράδειγμα, στο περίφημο ηχητικό ντοκουμέντο, όπου μιλά για τις γυναίκες, σαν σε «κουβέντα αποδυτηρίων», είπε ο ίδιος, μεταξύ αθλητών μετά από έναν αγώνα.

AKtrump3

 

Σε έναν παράδειγμα μετάφρασης λέξη-λέξη, μιας αποστροφής λόγου του Αμερικανού προέδρου από ομιλία στη Βόρεια Καρολίνα, τον Ιούλιο του 2016, είναι χαρακτηριστικό του τι σημαίνει…  γλωσσικό τείχος: «Κοιτάξτε, το να έχουμε πυρηνικά… Ο θείος μου ήταν ένας μεγάλος καθηγητής και επιστήμονας και μηχανικός, ο Δρ John Trump στο MIT. Καλά γονίδια, πολύ καλά γονίδια. Εντάξει, πολύ έξυπνος, το Wharton School of Finance, πολύ καλό, πολύ έξυπνος. Ξέρεις, αν είσαι συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, αν ήμουν ένας φιλελεύθερος, αν, οκ, αν κατέβαινα ως φιλελεύθερος Δημοκρατικός, θα έλεγαν ότι είμαι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο, είναι αλήθεια! Αλλά όταν είσαι συντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, προσπαθούν, κάνουν ένα κόλπο, γι ‘αυτό πάντα ξεκινώ έτσι: Πήγα στο Wharton, ήμουν καλός μαθητής, πήγα εκεί, πήγα εκεί, έκανα αυτό, έχτισα μια περιουσία. Ξέρετε, πρέπει να δίνω τα διαπιστευτήριά μου όλη την ώρα, επειδή είμαστε λίγο σε μειονεκτική θέση, αλλά αν δούμε την πυρηνική συμφωνία, αυτό που με ενοχλεί πραγματικά, θα ήταν τόσο εύκολο, και δεν είναι τόσο σημαντικό όσο αυτές οι ζωές. Η πυρηνική ενέργεια είναι ισχυρή, ο θείος μου μου το εξήγησε πολλά, πολλά χρόνια πριν, τη δύναμη, και αυτό ήταν πριν από 35 χρόνια. Μου εξήγησε τη δύναμη του τι πρόκειται να συμβεί και είχε δίκιο, ποιος θα το φανταζόταν, αλλά όταν κοιτάς τι συμβαίνει με τους τέσσερις φυλακισμένους, ήταν τρεις, τώρα είναι τέσσερις, αλλά όταν ήταν τρεις και ακόμα και τώρα, θα έλεγα ότι είναι όλα στον αγγελιοφόρο…».

 

Και αφού τελειώσει η συζήτηση αυτού που λέγεται, ξεκινά αυτό που γίνεται. Διατάγματα εποχής Ρήγκαν, απαγορεύσεις και φράχτες του ελεύθερου δυτικού κόσμου που πανηγύριζε όταν στο Βερολίνο γκρέμιζε το «τείχος της ντροπής». Τα τείχη έμειναν, η ντροπή παίζεται…

AKtrump2

Προηγούμενο άρθρο«Τη πτωχεία τα πλούσια»
Επόμενο άρθροΤα έσχατα του κόσμου