Αρχική ΛάιφΣτάιλ Και ο λαγός… ουρακοτάγκος

Και ο λαγός… ουρακοτάγκος

2106
0

akcormorant4

Και ο λαγός… ουρακοτάγκος

Η ενημέρωση στην εποχή του φώτοσοπ

Του Αλέξη Καζαντζίδη

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ενίοτε ωραίο το διαδίκτυο. Ανταλλάσσονται πληροφορίες, σκέψεις, αισθήματα και προσωπικές στιγμές, που είναι υπόθεση του καθενός. Και τότε, συχνά η χρήση συναντά την κατάχρηση: Άνθρωποι που πρώτα σκέφτονται τι θα «σηκώσουν» και μετά τι θα κάνουν και κάνουν ακριβώς αυτό που θα τους επιτρέψει να το «σηκώσουν». Έτσι, εμμέσως υπαγορεύεται μία συμπεριφορά που εξαθλιώνει την ατομικότητα.

akcormorant1

Κάθε φορά, δε, που σε επίπεδο ρεπορταζιακό «ανεβαίνει» μία φωτογραφία στο Facebook ή το Instagram, το ίντερντετ περνάει εν πολλοίς στα χέρια αυτών που μπορούν και έχουν στην κατοχή τους μία σειρά από πράγματα (κυρίως χρήματα). Εικόνες άλλου τόπου και χρόνου που αναπαράγονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υιοθετούνται μετά χαράς ως ειδήσεις ακόμα κι από τα μεγαλύτερα και πιο… αξιόπιστα ειδησεογραφικά ΜΜΕ του κόσμου. Θυμάστε τον κορμοράνο που είχε παρουσιαστεί… ψόφιος από τα πετρέλαια των εγκαταστάσεων που ανατίναζε ο Σαντάμ Χουσεΐν; Ήταν από εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν εμφανίσει οι σύμμαχοι για την επέμβαση στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα, ο κακομοίρης κορμοράνος είχε χάσει τη ζωή του στις ακτές της ισπανικής Γαλικίας.

akcormorant3

 

Μία τέτοια ελέγχου κατά της διαδικτυακής εξαπάτησης δίνεται μέσω… διαδικτύου, εδώ: http://drdawgsblawg.ca (Και οι ελεγκτές ελέγχονται, βέβαια). Στη σελίδα αυτή παίρνουν σάρκα και οστά διάφορες παρελκύσεις της ιερής φράσης «Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις», οι οποίες είναι κάποιες φορές ανορθόγραφες! Παναγία βοήθα (μέρες που είναι): Μία κοπέλα κλαίει, πιάνοντας τα πέτα ενός ματατζή. Είναι η συγκλονιστική φωτογραφία διαδήλωσης στη Βουλγαρία. Κάμποσα χρόνια μετά γίνεται  εικόνα ταλαιπωρίας στη… Βενεζουέλα Ίδια κατάσταση. Ίδια γυναίκα. ίδιος αστυνομικός. Άλλοι σκοποί. Μία αεροφωτογραφία διαμαρτυρίας στην Ονδούρα με ένα τεράστιο πλήθος μετατρέπεται αργότερα σε πορεία πιστών του Χριστιανισμού με διαστάσεις λιτανείας. Μέχρι και στο CNN εμφανίστηκαν διαδηλωτής-φωτογράφος και μοχθηρός αστυνομικός από τη Σιγκαπούρη, σαν να βρίσκονται στη Βραζιλία.

akcormorant2

 

Υπάρχει, όμως, και ελληνικό ενδιαφέρον: Ο «Λουκάνικος», ο διάσημος σκύλος των κινημάτων στο κέντρο της Αθήνας και η στιγμή που τον κλωτσάνε ένστολοι, παρουσιάζεται στο πεδίο μάχης της Αργεντινής να κακοποιείται από  τους  αστυνομικούς της… απάνθρωπης κυβέρνησης Κίρχνερ. Και σήμερα, όμως, δίνεται μπόλικο υλικό. Μία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την Παιδεία στην Άννα Παναγιωταρέα θα μπορούσε κάλλιστα να μπερδευτεί με τα μέτρα εμπνευσμένα από τον  Νίκο Φίλη που ζητούν να παρθούν πίσω οι τροϊκανοί. Και όχι μόνο. Ή μάλλον, όπως λέει και ο δημιουργός, «δε μοιάζουν οι κουλτούρες μας, μα ούτε κι οι… καμπούρες μας».

Προηγούμενο άρθροΑρχίζει το «τηλεοπτικό» ματς!
Επόμενο άρθροΤελικά, πόσα λεφτά υπάρχουν;