Αρχική ΛάιφΣτάιλ Ναυμαχίες στ’ ανοιχτά της Σαλαμυκόνου

Ναυμαχίες στ’ ανοιχτά της Σαλαμυκόνου

1645
0

Ναυμαχίες στ’ ανοιχτά της Σαλαμυκόνου

Σχόλια στην επικαιρότητα και αγωνιστικοί χαιρετισμοί, από το Καστελόριζο μέχρι τη Σαλαμίνα, και από εκεί μέχρι την μπουρλοτιέρισα Αίγινα.

του Νικόλα Δημητριάδη

> Ακυρώνεται, μάθαμε, η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Μπελαρά, καθώς κρίθηκαν ανεπαρκείς από πλευράς εξοπλισμού επακουμβήσεων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει απαιτήσει οι νέες φρεγάτες να διαθέτουν απαραιτήτως έμβολο. Ήδη έχει έλθει κλιμάκιο της γαλλικής εταιρείας στο ναυτικό πάρκο του Π. Φαλήρου, για να μελετήσει την τριήρη «Ολυμπιάς» και να συντάξει την ανάλογη οικονομοτεχνική μελέτη.

> Το ναυτικό, πάντως, έχει την τιμητική του, αυτή την περίοδο. Σε λίγες μέρες είναι η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (22 Σεπτεμβρίου 480π.Χ.). Στα πλαίσια των εορτασμών, αναμένεται να τιμηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις». Θα του δοθεί σχετικό παράσημο, για τη συμβολή του στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεργάτες της Προέδρου έχουν μεταβεί στα μπουντρούμια του προεδρικού μεγάρου του Ερντογάν, για να εντοπίσουν τον κυβερνήτη και να του επιδώσουν τη σχετική πρόσκληση.

> Και από τη Σαλαμίνα, μεταφερόμαστε παραδίπλα, στην Αίγινα, καθώς στον γενικό ενθουσιασμό των ημερών βλέπουμε να κινείται και η νεολαία του Σύριζα. Σε ανακοίνωσή της, λοιπόν, διατυπώνει τη θέση της για τα ελληνοτουρκικά, με τον συγκινητικό τίτλο: «Η νέα γενιά, δεν έχει ανάγκη για περισσότερο στρατό και περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα». Οι διορισμένοι νεολαίοι του Σύριζα ζητούν δουλειές και παιδεία και καταλήγουν: «Έχουμε ανάγκη για ένα μέλλον που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες της γενιάς μας».

> Από το ίδιο πνεύμα ανάτασης διακατέχεται και ο εθνεγέρτης Γιάνννης Βαρουφάκης. Σε ανακοίνωση της ΜΚΟ «Μέρα 25», καταγγέλλει την κυβέρνηση για τους «θηριώδεις εξοπλισμούς» και συμπληρώνει με πραγματική αγωνία για το μέλλον του τόπου: «Φοβόμαστε ότι τα Ραφάλ, οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα σας θα μείνουν στην Ιστορία να θυμίζουν την γενική ήττα στη οποία σέρνει η κυβέρνηση σας τον Ελληνισμό»*. Από την ακριτική Αίγινα, στην οποία έχει πλέον τη μόνιμη κατοικία του, ο κ. Γιά’ης Βαρουφάκης οραματίζεται μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας. Τις σκέψεις του αυτές θα ξεδιπλώσει και στο συνέδριο (ο ίδιος το αποκαλεί «Σύνοδο Κορυφής») που διοργανώνει η ΜΚΟ του, με τον γενικό τίτλο «Διεθνισμός ή Αφανισμός».


> Στους εορτασμούς της ναυμαχίας θα συμμετάσχει ασφαλώς και ο κ. Τσίπρας. Είναι σίγουρο ότι θα επιβιβαστεί σε κάποια φιλική θαλαμηγό, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμά του. Ίσως αποφύγει την κοσμική Αίγινα και προτιμήσει κάποιο μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος ή η Μυτιλήνη. Εναλλακτικά, σκέφτεται και τα νησιά που είναι μακρυά από την Ελλάδα, όπως είναι το Καστελόριζο και η Μεγίστη. Ο κ. Λιάκος, πάντως, βρίσκεται ήδη στη Λέσβο για να επιθεωρήσει με τον κ. Μηταράκη και το τοπικό κλιμάκιο της ΜΙΤ τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ ο κ. Παπαδημούλης θα επισκεφθεί τα Αντίψαρα, για να διερευνήσει το τοπικό ρήαλ εστέιτ.

> Σε ρυθμούς θαλασσινούς, λοιπόν, ευχόμαστε και εμείς καλό χειμώνα, κι αέρα στα πανιά μας!

 

εφημερίδα Ρήξη, φ. 161, Σεπτέμβριος 2020

* Κρατήσαμε την ορθογραφία του πρωτοτύπου. 4 ορθογραφικά σε μία αράδα, το λες και κατόρθωμα!

Προηγούμενο άρθροΗ γαλάζια πατρίδα επεκτείνεται: ΑΟΖ Τουρκίας-ΗΠΑ!
Επόμενο άρθροΣτη Σούδα του Καυκάσου