Αρχική Uncategorized Ο πόλεμος με τη διαφθορά τελείωσε

Ο πόλεμος με τη διαφθορά τελείωσε

2362
0

inspector3

Ο πόλεμος με τη διαφθορά τελείωσε

Του Μεθαυριανιστή

Ο πόλεμος του Σύριζα με τη διαφθορά κράτησε έξι μήνες, έπαιξε τον ρόλο του προεκλογικά, ειδικά τον Ιανουάριο, αλλά και τον Σεπτέμβριο υπήρχαν κάποιοι αφελείς που τσίμπησαν στις εξαγγελίες του γελαστού αγοριού περί κάθαρσης. Ο αδιάφθορος και σοβαρός δικαστικός Παναγιώτης Νικολούδης απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση και το υπουργείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς καταργήθηκε. Την καταπολέμηση της διαφθοράς αναλαμβάνει ο ακραιφνής καραμανλικός (αλλά πια και με πολύ στενές σχέσεις με τον Τσίπρα), Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης.

inspector1

 

Το φάγωμα του κου Νικολούδη πέρασε στα ψιλά, γιατί ο κος Νικολούδης ως πρόεδρος της Αρχής Μαύρου Χρήματος, πριν υπουργοποιηθεί, γνώριζε καλά πως λειτουργούσαν οι ελίτ της χώρας. Από την κυβέρνηση βγαίνει μια μουρμούρα του τύπου «αργούσε πολύ να δώσει υποθέσεις στη δημοσιότητα», δηλαδή εννοούν ότι ήθελαν κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε δυσκολίες να πετάει ένα όνομα ο Νικολούδης και τα ΜΜΕ να ασχολούνται καμιά βδομάδα με αυτό και μετά τίποτα. Ο Νικολούδης επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος ήθελε τις υποθέσεις να τις «δένει» πρώτα καλά και όχι φυσικά να κάνει πολιτικάντικα παιχνίδια σαν αυτά που αρέσκεται ο κλώνος του Κουτσόγιωργα, Νίκος Παππάς. Το ελάχιστο δείγμα γραφής που πρόλαβε να δώσει ο κος Νικολούδης σχετικά με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας ήταν θετικό. Εν τάχει για το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας στο πόρισμα του καταλήγει ότι την περίοδο 2000-2012 δόθηκαν 1300 δάνεια με παράνομο τρόπο και δεν επιστράφηκαν ποτέ. Η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ήταν 5 δισ. ευρώ. Και έγραφε στο πόρισμά του ο πρώην υπουργός: «Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα. Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί». Ακούσατε στα ΜΜΕ τίποτα γι’ αυτό το πόρισμα ή μήπως κυβερνητικά στελέχη το ανέδειξαν; Όχι φυσικά αυτά δεν αγγίζονται, γιατί πολλοί από αυτούς που έδιναν τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ ή τα λάμβαναν είναι και σ’ αυτήν την κυβέρνηση.

inspector2
Ο Νικολούδης λοιπόν έπρεπε να φαγωθεί και τη θέση του να πάρει ένας «σωστός» πολιτικός, που ως δικαστικός κατείχε το ρεκόρ υποθέσεων που είχε στείλει στο αρχείο (διαβάστε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=63315) σχετικά με τη δικαστική καριέρα του Παπαγγελόπουλου). Στις πρώτες του δηλώσεις ως υφυπουργός Δικαιοσύνης και υπεύθυνος για την πάταξη της διαφθοράς όρισε ως πρώτον στόχο του να προχωρήσει το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, την οποία ο Σύριζα προεκλογικά χρησιμοποίησε για να πλήξει την ΝΔ, μέσω του Παπασταύρου. Με το παρελθόν που έχει ο Παπαγγελόπουλος το πιθανότερο είναι να βγάλει 5-6 ονόματα της λίστας που πολιτικά βολεύουν την κυβέρνηση και μετά από ένα διάστημα να λήξει το ζήτημα. Για τα υπόλοιπα θέματα διαφθοράς, ούτε κουβέντα. Το 2004 η ΝΔ βγήκε με προμετωπίδα της την κάθαρση, προσπάθησε, με όπλο τον «Βασικό Μέτοχο», να ελέγξει τις ελίτ, αλλά γρήγορα ηττήθηκε, τον μάζεψε και επέστρεψε στην πεπατημένη. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεμπέρδεψε με τη διαφθορά συντομότερα.

inspector4

Προηγούμενο άρθροΕπιστροφή στην ομαλότητα ;
Επόμενο άρθροΚαταναλωτές οι Ψηφοφόροι;