Αρχική ΛάιφΣτάιλ «Χρυσά» τσακάλια

«Χρυσά» τσακάλια

1569
0

«Χρυσά» τσακάλια

Αμερικάνικες βάσεις και μπίζνες στή χώρα της Πρώτης Φοράς

του Αλέξη Καζαντζίδη

 

Πίσω από την επικαιρότητα του Ριχάρδου ή των χρυσών κοσμημάτων απελπισμένων καταχρεωμένων ανθρώπων, υπήρξαν άλλα «διαμάντια» απαρατήρητα κι ας είχε ο …Λεοντόκαρδος περισσότερα ενεχυροδανειστήρια απ’ όσα ΚΕΠ διαθέτει η χώρα.

Έγραφε, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα η ιστοσελίδα militaire.gr:  «Στην Τουρκία δεν θα ακουστεί καθόλου ευχάριστα η είδηση, όσο κι αν η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από ελληνικές πηγές “συνηθισμένη”. Δεν είναι: Περιοδεία – μήνυμα στη χώρα μας έκανε αμερικανική στρατιωτική ομάδα με επικεφαλής τον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα! Στα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται ο Αεροπορικός Ακόλουθος και ο βοηθός του Ναυτικού Ακολούθου. Οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί μετά τη Ρόδο και την Κρήτη βρέθηκαν (πήραν σβάρνα μάλλον) την Αχαΐα όπου επισκέφθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο επιθεώρησαν τους “χώρους αποθήκευσης όπλων”. Αυτό κι αν θα προκαλέσει συζητήσεις και σενάρια. Συχνά – πυκνά ακούγονται  πολλά και διάφορα για τα όπλα που οι Αμερικανοί έχουν αποθηκευμένα στον Άραξο. Μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 και τον αποκλεισμό που επέβαλε το καθεστώς Ερντογάν στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα, οι φήμες για μεταφορά αυτών των όπλων σε ελληνικό έδαφος, συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πάντα διαψεύδονται από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψη της αμερικανικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στον Άραξο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο συζητήσεων».

Ας έχει. Άλλωστε, ο όρος «παράπλευρες απώλειες»  σε αυτά τα χώματα έγινε …πέτσα μας πριν από δύο δεκαετίες, επί καθημερινής βάσης στη διάρκεια της δήθεν ανθρωπιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Εν μέσω δε των βομβαρδισμών, όταν ξεθεμελιώνονταν χωριά και τεμαχίζονταν μαθητούδια νύχτα στα κρεβάτια τους, η κατάχρηση της φράσης προξενούσε αναγούλα ακόμα και στους φιλοδυτικούς της της εποχής. Και τώρα η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει εργολαβικά τη μείωση του αιτιολογημένου ιστορικά αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα (Θου Σώτη Τριανταφύλλου, φυλακί τω στοματί μου). Μετά από χούντες και διχοτόμηση της Κύπρου, ο Αλέξης του Αλέκου -που λέει και η διεύθυνση της σελίδας- έφτασε να χαρακτηρίζει συνηθισμένη όχι απλώς την έντονη δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή, δίκην υπερεπόπτη κάθε πολιτικής ή στρατιωτικής δομής στη χώρα, αλλά και τα πήγαινε – έλα των ένστολων ακολούθων του.

Γι’ αυτά τα ωραία και φανερά, όποιος ανοίξει συζήτηση, όπως κατά το παρελθόν, μπορεί να κατηγορηθεί ότι διαστρεβλώνει συνηθισμένες… συμμαχικές περιοδείες, που μάλιστα μας συμφέρουν, γιατί αποτελούν κι απάντηση απ’ τους «προστάτες μας» στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Ας αράξουμε στον Άραξο, να χαζεύουμε τα συνηθισμένα και φανερά, όπως χαζεύαμε τους εμπόρους χρυσού στην τηλεόραση, που από πίσω έλιωναν και ρευστοποιούσαν τη φτώχεια ενός ολόκληρου λαού. Και φέτος η φάτνη μας περιμένει με δυο ψίχουλα και κάτι φθηνές καραμέλες…

 

Προηγούμενο άρθροΕν μικρή Eλληνική αποικία, 2018 μ.X.
Επόμενο άρθροΗ συμφωνία των Πρεσπών και οι οπαδοί της