Αρχική Κοινωνία Η κοινωνική σημασία των βλακών

Η κοινωνική σημασία των βλακών

2175
0

AKvlakes1

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

του Αλέξη Καζαντζίδη
Υπάρχει μια εξαιρετική διατριβή. Ανήκει στον Ευάγγελο Λεμπέση. Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών». Ηταν Σεπτέμβριος του 1941. Το δοκίμιο είναι σημαντικό στις διαπιστώσεις του. Τόσο που σήμερα παραμένει επίκαιρο. Τίτλος του «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω».
Χρήσιμα (;) αποσπάσματα:
«Οι λεγεώνες των βλακών ωθούνται και υφίστανται ακατανίκητη έλξη από τις παντός είδους αγελαίες, αντιατομιστικές και ομαδιστικές οργανώσεις και θεωρίες, καθώς επίσης και από πάσης φύσεως παρεμβατισμό ή διευθυνομένη οικονομία. Έτσι εξηγείται και η ατελείωτη επιλογή βλακών στα ομαδικά συστήματα, η οποία με την βοήθεια μιας πολιτικής βίας κατοχυρώνεται και σαν πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς. Η ελευθερία της σκέψης (χρήσιμη μόνον σε εκείνους που διαθέτουν σκέψη) είναι για τους βλάκες ιδιαίτερα αντιπαθητική, διότι ασκούμενη από άλλους στρέφεται εναντίον τους, εναντίον των συμφερόντων τους και εναντίον των εξουσιαστικών θέσεων τις οποίες κατέχουν».

AKvlakes4
«Ορισμένοι βλάκες κατέχουν θέσεις υποδεέστερες μεν, αλλά εντελώς “μοιραίες” στον κοινωνικό οργανισμό, ο οποίος στην πράξη βασίζεται στις κατώτερες του βαθμίδες. Τα πρόσωπα των ανωτέρων βαθμίδων εξαρτώνται από τα κατώτερα και μερικές φορές αυτή η εξάρτηση παίρνει μορφές καθαρά εκβιαστικές. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος μπορεί να προωθήσει ή να ενταφιάσει μία υπόθεση σε μία υπηρεσία ή να καλύψει έναν εγκληματία σε μία αστυνομική αρχή, σε περίπτωση που τα κατώτερα πρόσωπα της ιεραρχίας είναι αλληλέγγυα προς αυτόν… Έτσι, τα δεδομένα της βλακοκρατείας κλιμακώνονται και οι καταστάσεις διαιωνίζονται. Ενός βλακός ερχομένου, μύριοι έπονται. Διότι ένας βλάξ, εφόσον ανέλθει, θα προωθήσει πρόσωπα μόνον κατώτερα από τον εαυτόν του».

AKvlakes2
«Οι περισσότεροι συνηθισμένοι άνθρωποι θεωρούν τον επιτήδειο και τον απατεώνα ενδεχομένως ανήθικους, τους κατατάσσουν όμως αναμφισβήτητα μεταξύ των ευφυϊών. Οι περισσότεροι συνηθισμένοι άνθρωποι διαχωρίζουν την ανηθικότητα από την βλακεία και το ήθος από την ευφυΐα. Όμως συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: Ο επιτήδειος και ο απατεών είναι απλά και μόνον υποδιαιρέσεις του βλακός. Κανένας άξιος άνθρωπος δεν έχει ανάγκη την επιτηδειότητα και την απάτη για να προωθηθεί και να επικρατήσει. Απόλυτη συνέπεια της πνευματικής αναπηρίας ενός βλάκα είναι άλλωστε όχι μόνον η αγελαία του τάση, όχι μόνον η προώθησή του, πλάτη με πλάτη, με την λεγεώνα των ομοίων του, αλλά και η έλλειψη αντίθετης γνώμης, η αποφυγή κάθε μάχης και η προσφυγή, αντί όλων αυτών, στα ευτελέστερα και ευκολότερα μέσα των εκδουλεύσεων, της επιτηδειότητας και της απάτης. Εξ’ ού και έπεται το ακλόνητο τούτο δόγμα: Η ανηθικότητα αποτελεί αποκλειστικό προϊόν βλακείας».

Προηγούμενο άρθροΕκσυγχρονιστές όλων των χωρών ενωθείτε!
Επόμενο άρθροΤο νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο