Αρχική Κοινωνία Το Βαπόρι απ’ την Περσία… πιάστηκε στον Πειραιά

Το Βαπόρι απ’ την Περσία… πιάστηκε στον Πειραιά

2606
0

noorone2852015

Το Βαπόρι απ’ την Περσία… πιάστηκε στον Πειραιά

Του Μεθαυριανιστή
Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες η εκδίκαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο Noor One. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο και από τις μεγαλύτερες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τζίρος από αυτή την ποσότητα ηρωίνης, που με την νόθευσή της θα ξεπερνούσε τους 5 τόνους, υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ! (Λογαριάστε ότι η κυβέρνηση, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που τόση συζήτηση γίνεται εδώ και ένα μήνα, υπολόγιζε να εισπράξει 300 εκ. ευρώ)
Το Noor One στα τέλη Απριλίου του 2014 ξεκίνησε από την Ασία. Αρχές Μαΐου, όταν έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Πακιστάν και Ομάν, δήλωσε βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Ήταν μια πρόφαση, κατά το Λιμενικό, για να γίνει η μεταφόρτωση της ηρωίνης. Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούνιο του 2014, όταν σε σπίτι εφοπλιστή βρέθηκαν περίπου 600 κιλά ηρωίνης. Τις επόμενες μέρες βρέθηκε και η υπόλοιπη ποσότητα, σε αποθήκες στο Κορωπί. Τότε έγιναν οι πρώτες συλλήψεις όσων σχετίζονταν με τη μεταφορά του φορτίου, καθώς και των Τούρκων που θα το παραλάμβαναν και θα το μετέφεραν στην Κεντρική Ευρώπη. Πιθανώς, μιας και αναφέρεται και η συνδρομή της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών DEA, οι Αμερικανοί να έδωσαν πληροφορίες ότι στην χώρα βρίσκονταν η συμμορία των Τούρκων σεσημασμένων (σεσημασμένοι, γιατί οι Λιμενικοί θεωρούν ότι η συμμορία δρούσε στην Ευρώπη αρκετά χρόνια) που προετοίμαζαν την παραλαβή.
Η υπόθεση άρχισε να παίρνει άλλες διαστάσεις όταν συνελήφθη ως εγκέφαλος της υπόθεσης ο Αιμίλιος Κοτσώνης, που ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας που το είχε ναυλώσει και μέτοχος του Noor One. O Κοτσώνης, πρώην έμπορος αυτοκινήτων που η κρίση τον είχε χτυπήσει σκληρά, ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης τον είχε βάλει στο ΔΣ της ομάδας από το 2010, όταν και ανέλαβε την ομάδα. Στην ομάδα είχε κεντρικό ρόλο: όταν ο Μαρινάκης δεν μπορούσε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να ακολουθεί την ομάδα, έστελνε τον Κοτσώνη για να λειτουργεί ως ο άνθρωπος του προέδρου. Είχαν τόσο στενή σχέση, που όταν μετά από ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στις αρχές του 2014, ο Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας στο ντέρμπι, στα παράπονα πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε διαλευκάνει την δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί πριν τρεις μήνες ο Αιμίλιος Κοτσώνης. Στις 28 Δεκεμβρίου 2013 ο Κοτσώνης στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του δέχτηκε επίθεση με 28 σφαίρες, από δύο άντρες που επέβαιναν σε μηχανή. Ο Κοτσώνης δεν έχασε την ψυχραιμία, ανταπέδωσε τα πυρά και μάλιστα τραυμάτισε τον έναν από τους δύο άντρες, χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί. Οι δράστες δε συνελήφθησαν ποτέ και δεν διαλευκάνθηκε ποιος ήθελε να βγάλει από την μέση τον Κοτσώνη. Το καλοκαίρι του 2014, χωρίς να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση, απομακρύνθηκε από την ΠΑΕ.
Το ερώτημα που ανακύπτει μετά την σύλληψη του Κοτσώνη και την θεώρησή του ως του εγκεφάλου της επιχείρησης, είναι που βρήκε αυτός το απαιτούμενο ρευστό, μιας και οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά, για να μπει στη δουλειά. Υπολογίζεται ότι χρειαζόταν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το φορτίο ηρωίνης. Στις υποκλαπείσες από την ΕΥΠ συνομιλίες του Κοτσώνη, υπάρχουν συχνές συνομιλίες του με τον Μαρινάκη για δουλειές, άλλωστε τον Κοτσώνη για δουλειές στο Ντουμπάι τον έστελνε ο Μαρινάκης. Ίσως ο Κοτσώνης να χρησιμοποιούσε ως κάλυψη τις νόμιμες δραστηριότητες που τον έστελνε ο Μαρινάκης στο Ντουμπάι, για να κάνει τις δικές του δουλειές και ο Μαρινάκης να μην έχει σχέση. Ίσως. Όπως και να ’χει, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πίσω από τον Κοτσώνη βρίσκεται κάποιο «μεγάλο ψάρι» που εγγυούνταν γι’ αυτόν. Γι’ αυτό και η δεύτερη δικογραφία που έχει συνταχθεί για αυτή την υπόθεση, που ίσως αυτή την στιγμή είναι πιο ενδιαφέρουσα, είναι αυτή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Και εδώ είναι που αρχίζει να περιπλέκεται το πράγμα, γιατί στις αρχές του μήνα δημοσιεύτηκε η είδηση ότι οι αρχές του Λιμενικού έχουν την πρόθεση να αφαιρέσουν αυτόν τον φάκελο από την ομάδα των λιμενικών που χειρίστηκε τον πρώτο φάκελο και που κατά γενική ομολογία τα πήγε περίφημα. Μετά τη δημοσίευση του θέματος, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας παρενέβη και εξασφάλισε ότι η υπόθεση δεν θα αφαιρεθεί από τους λιμενικούς. Το δεύτερο περίεργο συμβάν είναι ότι η δικαστικός που είχε αναλάβει την υπόθεση λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη, δήλωσε προσωπικό κώλυμα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Πριν κάνα εξάμηνο δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ένας Ιρανός που είχε σχέση με το φορτίο της ηρωίνης, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, βρέθηκε νεκρός στο κελί του ο ένας από τους Τούρκους συλληφθέντες. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση ελάχιστα απασχολεί τα ΜΜΕ, με εξαίρεση τα μέσα του Αλαφούζου (ένεκα η κόντρα με τον Μαρινάκη), την Εφημερίδα των Συντακτών και περιστασιακά το Βήμα και το Έθνος.
Σε μια τέτοια υπόθεση που έχει μέσα Πειραιά, «χοντρές δουλειές», απόπειρες δολοφονίας και ποδόσφαιρό, δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας χρυσαυγίτης. Τέτοιες ιστορίες τραβάνε τους χρυσαυγίτες σαν τη μύγα το σκατό. Ο χρυσαυγίτης της υπόθεσης είναι ο πρώην βουλευτής της ΧΑ στον Πειραιά Νίκος Κούζηλος. Ο υποπλοίαρχος Ν. Κούζηλος ήταν πρώην καπετάνιος στο «Κύθνος», δηλαδή η ονομασία του σαπιοκάραβου πριν βαφτιστεί Noor One για το νέο κόλπο. Ο κοριός της ΕΥΠ έχει πιάσει τον Κοτσώνη να εκμυστηρεύεται σε συνεργάτη του ότι σκέφτεται να πει στον Κούζηλο να αναλάβει το καράβι και να το φέρει μέχρι την Αίγυπτο. Με τον Κούζηλο ήταν «συναγωνιστές» και από άλλα μετερίζια, αφού το πρωτοπαλίκαρο της ΧΑ στον Πειραιά ήταν μπλεγμένο και σε οπαδικές συγκρούσεις, αλλά και ως στενός συνεργάτης του Λαγού στην περιοχή, έκαναν ότι μπορούσαν το 2012-13 για να διαλύσουν τα σωματεία των λιμενεργατών και να δημιουργήσουν εργοδοτικά σωματεία. Ο μαφιόζος δεν κάνει προκοπή χωρίς τον χρυσαυγίτη του.

 

Από παλιά η εγχώρια μεγαλοαστική τάξη, και δη η εφοπλιστική, περνούσε το στάδιο της πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου με «βρώμικες δουλειές». Για παράδειγμα η γενιά των Ωνάση, Νιάρχου και Λάτση έκανε την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λαθρεμπόριο. Πιο πρόσφατα, πριν είκοσι χρόνια, όταν φτιαχνόταν οικονομικά, ο Μελισσανίδης έχει μια καταδίκη για λαθρεμπόριο καυσίμων. Αυτοί όμως χρησιμοποιούσαν τις έκνομες δραστηριότητες ως σκαλοπάτι για να μπουν με καλούς όρους στις νόμιμες δραστηριότητες και μετά άντε που και που χρησιμοποιούσαν και έκνομες συμπεριφορές για να σπρώξουν τις νόμιμες. Αλλά το εμπόριο ναρκωτικών είναι άλλο επίπεδο, πιο ανεβασμένο. Εδώ πια δεν μιλάμε για «σκαλοπάτι», αλλά για κανονική μαφία που πάει να κυριαρχήσει στον Πειραιά.

Προηγούμενο άρθροΕλεγχόμενη (;) πτώχευση
Επόμενο άρθροΟ γάτος και η νυχτερίδα