Αρχική Κοινωνία Όταν το ψάρι γίνεται… ασβός

Όταν το ψάρι γίνεται… ασβός

2127
0

ihthiotrofeia1

Όταν το ψάρι γίνεται… ασβός

του Αλέξη Καζαντζίδη

Ας συνδιαλλαγούμε (πάλι) με το παράλογο που ζούμε, το οποίο είναι και οδυνηρό: Οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» είναι απλήρωτοι από δέκα μήνες έως έναν χρόνο (και προ… πραξικοπημάτων στις Βρυξέλλες). Ο κλάδος, όμως, στον οποίο απασχολούνται, ανήκει σε εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τεράστια ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού.

Μάλιστα, η ιχθυοκαλλιέργεια επιδοτείται αδρά και με νόμο που ψηφίστηκε το 2014, προβλέπονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου 388 εκατομμύρια ευρώ έως το 2020. Λεφτά υπάρχουν (πάλι) και τα δίνουμε -συμπτωματικά- στις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Ο συγκεκριμένος νόμος, βέβαια, προσαρμόζει πλήρως τις ιχθυοκαλλιέργειες στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διευκολύνει τους σχεδιασμούς όσων δραστηριοποιούνται και όσων στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο.

ihthiotrofeia3

Οι από κάτω, βέβαια, αυτοί που έχουν κάνει τη χώρα -για την οποία τόσοι και τόσο κόπτονται εσχάτως- πρώτη σε παραγωγή, είναι απλήρωτοι. Για να μη συζητήσουμε πόσο κοστίζει ένα ψαράκι στην ταβέρνα για να το φας. Η αντίθεση είναι κραυγαλέα: Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ακμάζει, και με σπρώξιμο από το κράτος, και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι μένουν στα λούκια.

Ποιος, τελικά, φέρνει συμφωνίες με ποιον και για ποιο διακύβευμα; Τι απαντά ο αρμόδιος υπουργός; «Να έρθετε να στηρίξετε την κυβέρνηση στις μάχες που δίνει». Δεν παίζεται το πράγμα. Ιl ya toujours une grande papar. Άγνωστο αν αποδόθηκε σωστά στη γαλλική, αλλά το βέβαιο είναι ότι η παπάρα παραπέμπει απευθείας στο ψωμί βουτηγμένο μέσα σε γάλα, όταν δεν έχεις πια δόντια…

ihthiotrofeia2

Προηγούμενο άρθροΒΙ.ΠΙ.ΡΙΖ.Α.: Σοσιαλιστική Δημοκρατία Αίγινας
Επόμενο άρθροΤα παλληκάρια της δραχμής