Αρχική Πολιτική Το «μέτρο» που ξεχείλισε το ποτήρι

Το «μέτρο» που ξεχείλισε το ποτήρι

1740
0

Το «μέτρο» που ξεχείλισε το ποτήρι

Εκτενές φωτορεπορτάζ της «Ψωροκώσταινας» από τις διαπραγματεύσεις και το Plan B της κυβέρνησης.

Η «Ψωροκώσταινα» εξασφάλισε αποκλειστικές πληροφορίες για τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας που τίναξε τη διαπραγμάτευση στον αέρα. Οι ειδήσεις που κυκλοφόρησαν για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή το ΕΚΑΣ δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια. Στην πραγματικότητα, το μέτρο που απαίτησαν οι εταίροι της κυβέρνησης και «ξεχείλισε το ποτήρι» δεν ήταν άλλο από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ξέρουμε η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απελπιστική, ειδικά όσον αφορά στη συντήρηση των οπλικών συστημάτων. Η μείωση των δαπανών θα είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινώσει την κατάσταση και να επηρεάσει και το τμήμα του στρατεύματος που διαφύλατταν, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, ως κόριν οφθαλμού: τον στόλο των ελικοπτέρων. Πρόκειται ως γνωστόν για το περίφημο «Plan B» του πολιτικού συστήματος, το οποίο, αν πέρναγε η συμφωνία θα τιναζόταν στον αέρα.

 

elikoptero3

 

Οι δανειστές επιχείρησαν με αυτό τον τρόπο να στριμώξουν την κυβέρνηση στον τοίχο και, ακυρώνοντας το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που είχε, να την καταστήσουν όμηρο ες αεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αγανάκτησε και άρχισε να ωρύεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των Ευρωπαίων ομολόγων του για έλλειψη συναδελφικής αλληλεγγύης. Ενημέρωσε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης (που έχει μεταφέρει το γραφείο του στις εγκαταστάσεις του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων στα Μέγαρα) και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις.

elikoptero8
Στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε έπεσαν όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αποφασίστηκε να διατεθούν τα χρήματα που έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία για τη συντήρηση του απολύτως απαραίτητου αριθμού ελικοπτέρων που απαιτούνται για τη μεταφορά των κυβερνητικών στελεχών και ζητήθηκε από τον κύριο Καμμένο να κάνει την επιλογή. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά ελικόπτερα NH-90, τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας και πρέπει να συντηρηθούν κατά προτεραιότητα.

elikoptero4
Με την πρόταση διαφώνησε ο κύριος Βαρουφάκης, φοβούμενος προβοκάτσιες των δανειστών κατά την προμήθεια των ανταλλακτικών και πρότεινε των στόλο των ελικοπτέρων τύπου Huey, που είναι αμερικανικής κατασκευής, ως πιο σίγουρη. Ο κύριος Φίλης υπενθύμισε τον περιορισμένο χώρο των Huey και πρότεινε σαν εναλλακτική λύση τα ελικόπτερα Chinook που είναι αρκετά ευρύχωρα και μπορούν να χωρέσουν και το απαραίτητο για το ταξείδι απόθεμα μακαρονιών, καθώς και τα συνοδευτικά κατσαρολικά για την παρασκευή τους.

elikoptero2
Βουλευτές προερχόμενοι από το Πασόκ υπενθύμισαν ότι το Plan B των ελικοπτέρων ανήκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν το ηθικό δικαίωμα να ενημερωθούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να φύγουν μαζί με τους υπολοίπους. Ο κύριος Φλαμπουράρης πρότεινε να κρατηθεί το θέμα μυστικό αλλά στις δύσκολες αυτές ώρες επικράτησε το πνεύμα αλληλεγγύης και αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν όμως ήδη αργά. Οι παραγγελίες ανταλλακτικών είναι χρονοβόρες διαδικασίες και πολλοί εξέφρασαν τον φόβο ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος. Άλλωστε η συμπερίληψη των στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων αύξησε κατακόρυφα των αριθμό των επιβατών.

 

elikoptero6
Στην αίθουσα επικράτησε πανικός. Φωνές, ύβρεις, κλάματα και προτάσεις απελπισίας. Οι βουλευτές των Ανέλ πρότειναν να ζητήσουμε ελικόπτερα από τη Ρωσία ή την Κίνα, διαπλικτιζόμενοι έντονα με την Τασία Χριστοδουλοπούλου που ήθελε να ζητήσουμε ελικόπτερα από την Τουρκία. Από την πλευρά του Σύριζα, η Ραχήλ Μακρή πρότεινε να φύγουνε με αερόστατα και ο Κώστας Ζουράρις με ανεμόπτερα από την κορυφή του Ολύμπου…

«Ψ»

elikoptero5

elikoptero7elikoptero9

elikoptero1

Προηγούμενο άρθροΈρχεται το ATMirting!
Επόμενο άρθροΈνα ματς που δεν θα παρακολουθήσουμε